Hekse-serien der holder

I 1975 blev den første bog i hekse-serien af Phyllis Reynolds Naylors udgivet. Heksens søster var den danske titel. Og det var den første bog af i alt seks, som siden ville drage utallige unge læsere (nok især piger) ind i sit magiske univers.

Heksens søster i den første, danske udgave fra 1975. Nogle biblioteker er gode til at bevare gamle bøger.

Heksens søster

Hekse-serien handler om pigerne Lynn og Mus, der har mistanke om, at den ældre dame Fru Tuggle er en heks. Det er den korte version. Fru Tuggle forsøger tilsyneladen at få unge piger med i sin heksekreds, og de Lynn og Mus må kæmpe med næb og kløer for at redde både sig og dem, de holder af.

Jeg var nok omkring de 12 år, da jeg læste hekse-serien. Og jeg var fuldstændig solgt fra første bog. Min bedste veninde og jeg dyrkede universet og historien, som en hel livsstil.

Vi levede os ind i den unge pige Lynns liv, hendes bekymringer for familien og frygten for, at fru Tuggle er en heks. Og vi lærte alle heksens vers udenad. Bare for det magiske ved at kunne dem.

Heksens søster – side 22.

“Gennem vandet skyggeporte
slimede og midnatssorte –
kom, oh nymfer! Bliv i leg
tavse billeder af mig.”

Bøgerne er desuden illustreret med nogle ret stemningsfulde stregtegninger. De har ikke nødvendigvis direkte sammenhæng med handlingen på den pågældende sige, men de tegner et fint billede af det stemningsunivers, som bøgerne opbygger.

Genlæsning kan være godt

Jeg besluttede for nylig, at jeg ville genlæse serien. Bare for at se, om den virkelig var så god, som den havde vokset sig i min erindring. Og sjovt nok, så er det en historie, der holder. Det er bøger til børn, javist. Men historierne er godt skruet sammen. Og spændingsniveauet er overraskende højt.

Indtil nu har jeg kun genlæst de to første titler, Heksens søster og Heksens kat. Og selvom udgaverne er gamle (de findes kun i gamle biblioteksudgaver og er ikke blevet genudgivet siden starten af 00’erne), der en en del korrekturfejl i dem og verden var en ganske anden dengang (i 1970’erne, hvor handlingen finder sted) – med fastnettelefoner og ingen computere i hjemmet – så holder fortællingen alligevel læselysten oppe.

Heksens kat. Anden del i hekse-serien.

Heks eller ej?

Da jeg læste serien for første gang, var jeg 100% overbevidst om, at pigerne i bogen (Lynn og Mus) havde ret i deres antagelser om, at den gamle kone (Fru Tuggle) var en heks. Alle tegn pegede i den retning. Det var lysende klart. Og det var jo bare typisk voksne, at de ikke troede på pigerne.

Når jeg læser den første bog i dag (med mere voksne øjne), så kan jeg sagtens se, at det faktisk ikke er klart, om de har ret eller ej. Der er to sider af sagen, og forfatteren Phyllis Reynolds Naylor formår på fineste vis at lade det endelige svar stå hen i det uvisse. Det er op til læseren selv at vælge side. I hvert fald indtil den den næste bog er læst…

Så uanset om du er voksen, teenager eller tween, så bør du unde dig selv at (gen-)læse bøgerne i hekse-serien. De er så afgjort et bekendtskab værd.

 

Phyllis Reynolds Naylor: Heksens søster og Heksens kat
Udgivet på forlaget Forum i hhv. 1975 og 2002.

Kan ikke længere købes som nye, men hvis du er heldig, finder du serien på dit bibliotek.

 

Hekse-serien indeholder følgende titler på dansk:
Heksens søster
Heksens kat
Heksen
Heksens øje
Heksens urter
Heksen vender tilbage

14 tanker om “Hekse-serien der holder

 1. Sidder med heksens urter og Heksens øje, lige nu på kassettebånd, fra biblioteket..
  Det er så fedt at høre dem, læste kun de 3 første, da jeg var 9 -10 år..
  kunne ikke finde Heksens øje, og den sidste i serien, desv.
  Kh Sussie

  1. Hvor hyggeligt. Jeg tror vist også, at jeg også hørte nogle af dem som lydbøger, da jeg var barn. Og sjovt, at de stadig har dem på kassettebånd. Hvis du endnu ikke har læst de tre sidste, skulle du prøve det nu. De er også gode. Og der er en meget fin afrunding på historierne til slut i sidste bog. De kan bestilles på bibliotekerne alle seks.

 2. Jeg havde helt glemt denne serie, men efter at have set dem her, kan jeg godt huske dem fra da jeg var yngre. Jeg læste dem sjovt nok også sammen med en veninde. Var ret besat af dem.
  Får helt lyst til at læse dem igen efter at have set denne side. Må hellere komme på biblioteket en tur.

  1. Jeg overvejede faktisk at dedikere indlægget her til dig, Jeanette. Det havde jo været oplagt. Du må igang med dem igen. De er stadig gode!

 3. Min yndlingsserie som barn. Min veninde og jeg var fuldstændig optagede af de bøger og læste dem flere gange. Jeg kan stadig huske alle versene og den verden, jeg levede mig ind i. Mine drenge har lige læst bøgerne og især ham på 11 var glad for dem.

  1. Dejligt at høre, at det ikke kun er piger, der holder af bøgerne. Jeg har også i sinde at præsentere dem for begge mine børn, når de lige bliver lidt større.

  1. Ja, jeg har godt set det. Fra Høst & Søn, ikke? Det er ret skønt. Jeg håber, det er en nyoversættelse, så sproget også får sig en opdatering nu de er i gang.

  2. Hej.
   Var også kæmpe fan af bøgerne som barn og kunne være sjovt at genopleve. Ved i om det kun er heksens søster der bliver genindlæst?

   1. Jeg havde fået indtryk af, at de ville genoversætte alle seks bøger og udgive dem i nye udgaver, men det kommer nok meget an på, hvordan salget af den første bog forløber, kan jeg forestille mig.

 4. Jeg har skrevet mig op til at låne heksens søster på biblioteket.
  Jeg har i mange år ledt efter en historie som jeg læste som 12-13 årig, vil jeg skyde på. Det har været i 1988 eller senere. Kan huske, at bogen (lånt på skolebiblioteket et utal af gange) var gammel og slidt, så 1975 som udgivelsesår passer for så vidt fint.
  Fortællingen om pigerne og heksen/måske-ikke-heksen lyder rigtig, men jeg mener at pigerne havde nordiske navne. Findes der en bog som ligger tæt op ad denne i handling (undlader elegant ordet plagiat, høhø), men med nordiske navne?
  På forhånd tak for enhver hjælp 🙂

  1. Hej Anina. Jeg kender ikke umiddelbart andre lignende bøger. De tre første bøger i serien er udgivet i 1970’erne, de tre sidste er vist fra begyndelsen af 1990’erne. Så mon ikke det er de tre, du i sin tid læste? Heldigvis står de gamle udgaver stadig rundt omkring på bibliotekerne – mens vi nu venter på genudgivelserne. Jeg er spændt på at høre, om du kan genkende historien, når du får fingre i bogen. Kh. Trine

 5. Hej
  Jeg læste også nogle af bøgerne da jeg var teenager og huske dem som virkelig spændende…men mindes at bla. Heksens Kat, var lavet sådan at man selv kunne vælge sin handling? Man blev stillet nogle valg i løbet af bogen, og alt efter hvilket valg, tog handlingen en ny drejning? Er det mig der husker helt forkert?
  Kh Pia

  1. Den udgave kender jeg ikke. Det er i hvert fald ikke en mulighed i de bøger, jeg har læst. Men det kan jo ikke udelukkes, at der er lavet alternative udgaver. Eller at der findes en anden bog, som minder om serien, hvor man selv vælger udfald undervejs. Det lyder jo som en sjov idé!

Der er lukket for kommentarer.