Kvinde set fra ryggen

kvinde set fra ryggen wung-sung
[Anmeldereksemplar] 

Jesper Wung-Sungs Kvinde set fra ryggen er et stort værk om en overset person. En fortælling om kvinden på Vilhelm Hammershøis malerier.

Med sin fortælling Vilhelm Hammershøis hustru Ida, som blot var købmandens datter fra Stubbekøbing og slet ikke født til at færdes blandt det fine borgerskab på Frederiksberg, giver Jesper Wung-Sung en anden vinkel på en berømthed.

Periferien i fokus

Kvinde set fra ryggen er en historisk roman fortalt fra en persons synsvinkel, der befinder sig i periferien af en berømthed. Som det også er tilfældet i fx Linda Lasses Håbets år, der handler om missionæren Hans Egedes hustru i stedet for ham selv.

I Kvinde set fra ryggen beretter Wung-Sung om pigen Ida Ilsted fra Stubbekøbing fra hendes allerførste møde i 1890 med maleren Vilhelm Hammershøi, der er en ven af hendes bror Peter, til hendes liv slutter i 1949. Ida Ilsted er dog langt fra en bikarakter i Wung-Sungs roman. Hun er kernen i fortællingen, hun er objektet for Hammershøi kunstneriske virke, og så er hun kvinde, datter og hustru i en sælsom verden, hvor alt handler om malerier og lysindfald.

Parallelt med fortællingen om Hammershøi-parret følger i bogens sidste del en eventyrfortælling, som Ida Hammershøi skriver på. En fin men sørgelig historie om en pige, der ofrer alt hun har (bogstaveligt talt) for at redde sin lillebror og give ham det bedst mulige liv. En historie, der har mange ligheder med Idas egen. For selvom hun ikke direkte går i døden, så ofrer hun på sin vis sit liv for at give Vilhelm Hammershøi det, han ønsker. 

Væsentlig fortælling

Jesper Wung-Sung satte med En anden gren en fed streg under det faktum, at hans sprog og fortællerevne så rigeligt rækker til den helt store skala og ikke “kun” til børne- og ungdomslitteraturens ofte kortere format. Når det er sagt, så er hans kortere romaner som Den sidste henrettelse og Ud med Knud altså stadig blandt mine favoritter. 

Kvinde set fra ryggen er en roman på over 450 sider, hvor der ikke sker de store udsving. Der var ikke meget drama i Ida og Vilhelms liv. Ingen børn, ingen pengenød, takket være Vilhelm Hammershøis mor, og ingen store udfordringer til trods for lidt op- og nedture i holdningerne til Hammershøis værker. Men det er alligevel en væsentlig fortælling, som Wung-Sung også med sit – sært rørende – efterskrift sætter på spidsen.

I den ganske korte efterskrift kommer Wung-Sung med en nøgtern beskrivelse af en auktion i 2019, hvor Vilhelm Hammershøis maleri bliver solgt for over 31 millioner. For selvom Ida og Vilhelm tilsyneladende aldrig led nød eller manglede midler (modsat fx Carl Fischer i Malene Ravns roman, Hvor lyset er – den skrev jeg om her), så er der stadig noget trist over, at Ida og Vilhelm ikke levede til selv at opleve anerkendelsen og hæderen.

Jesper Wung-Sung: Kvinde set fra ryggen
Udgivet på Politikens forlag 10. marts 2021

Du kan læse mere her.