Flere gode julehistorier til børn

julehistorier børnebøger højtlæsning

[Nogle af bøgerne i indlægget er anmeldereksemplarer – de er markeret]

December står lige straks for døren. Og så skal der læses julehistorier for ungerne. I hvert fald herhjemme.

Det er med at læse julehistorier højt, er en disciplin, som jeg hvert år ser frem til. Sidste år skrev jeg et indlæg, hvor jeg kom med forslag til gode julehistorier til børn. Det finder du her.

Eftersom det indlæg har været særdeles velbesøgt, så jeg tænker, at vi godt kan bruge endnu flere bud på gode historier til decemberlæsningen for familiens yngre børn.

boris julebjørn julehistorier børn kulturmor
Bjørnen Boris

[Anmeldereksemplar fra Carlsen]

Da Boris blev julebjørn er en absolut skøn billedbog til højtlæsning for de yngste i familien. Der er en hel serie af bøger om Boris og hans sære familie bestående af mus og gæslinger. Jeg har endnu til gode at læse de øvrige, men nye læsere kan (som jeg) sagtens starte her.

Boris er en gnaven bjørn, der ikke kan lide jul og glæde. Han vil bare gerne sove vinteren væk, men det lader hans familie ikke ske. Til gengæld bliver han ved en lille misforståelse på grund af en rød tophue forvekslet med julemanden. Og vupti er huset fuldt af skovens dyrebørn, der vil fortælle julebjørnen om deres ønsker.

Selvom Boris forbliver gnaven fra start til slut indvilliger han alligevel i at agere julebjørn for den ene gangs skyld. Og det kommer der en sød og sjov lille historie ud af.

Da Boris blev julebjørn er kort og fint illustreret med tegninger, hvor børn og barnlige sjæle kan gå på jagt i de mange små deltajer. Perfekt højtlæsning for børn på 3+ som vinterhygge under et varmt tæppe.

boris julebjørn julehistorier børn kulturmor

Ryan T. Higgings: Da Boris blev julebjørn
Udgivet af Carlsen den 15. oktober 2018

Du kan læse mere om bogen her.

 

julehistorier mumi jul højtlæsning kulturmor
Jul eller ej i Mumidalen

[Anmeldereksemplar fra Carlsen]

Holder du af Tove Janssons elskelige Mumitrolde, så er Da julen kom til Mumidalen sikkert et hit.

Med skønne tegninger og en morsom lille forvekslingshistorie byder denne nye bog på et univers, der lægger sig tæt op af Janssons oprindelige. Uden dog at medtage for megen uhygge.

Mumitroldene bliver vækket af deres vintersøvn af Hemulen, der fortæller dem, at »julen står for døren«. Men de kære trolde kender ikke julen og tror, det er et farligt væsen, som nærmer sig.

Og selvom Mumitroldene aldrig rigtig selv opdager deres misforståelse, er de alligevel skyld i, at nogle små væsner (eller kryb, som de kaldes i bogen) får en rigtig glædelig jul.

Der er lidt mere tekst i Mumibogen end i bogen om Boris, men den passer sig glimrende til en lille højtlæsningstund for børn fra ca. 4 år.

julehistorier mumi jul højtlæsning kulturmor

Tove Jansson: Da julen kom til Mumidalen
Udgivet af Carlsen 1. november 2018

Du kan finde mere info om bogen her.

lasse-leif julehistorier børn højtlæsning kulturmor
Lasse-Leifs julerier

De fleste familier med børn i børnehavealderen kender Mette Finderups bøger om Lasse-Leif. Men der findes også en tyk julebog med 13 sjove historier fra jule- og nytårstiden.

Lasse-Leif – DM i æbleskiver skal så afgjort have en anbefaling med på vejen. Jeg har tidligere skrevet om serien, som rammer lige ind i hjertekulen hos børnehavebørnene (fra 3 år). Du finder indlægget her

I Lasse-Leif – DM i æbleskiver er der historier om Lasse-Leif og Luske-Lise fra julen starter den 1. december til det nye år skydes i gang den 1. januar.
Hele måneden juler Lasse-Leif og hans familie i større og mindre grad. Og hver eneste dag, står han op »klokken midt om natten.« Et tidspunkt, som de fleste småbørnsforældre nok kan nikke genkendende til.

lasse-leif julehistorier børn højtlæsning kulturmor

Mette Finderup: Lasse-Leif – DM i æbleskiver
Udgivet af Alvilda 1. august 2016

Du kan læse mere om bogen her.

julehistorier findus højtlæsning kulturmor
Jul med Peddersen og Findus

Hvem er ikke vild med Sven Nordqvists historier om Peddersen og Findus? Jeg har i hvert fald altid været det. Og mine unger har delt begejstringen. Derfor bliver jeg også nødt til at nævne den skønne julebog om Nissemaskinen.

Nissemaskinen er en gammel sag fra 1994, men historien holder stadig.
Den lille frække kat Findus kan ikke være i sin egen krop af bar spænding over julemåneden. Og da Peddersen forstår, at kattens allerhøjeste ønske er, »At nissen kommer juleaften,« må den gamle mand i gang med at udtænke en plan.

Han beslutter sig for at bygge en nissemaskine for at opfylde Findus’ ønske. Men det er ikke så let endda. Og slet ikke, når man bor sammen med en nysgerrig kat.

Nissemaskinen er sød højtlæsningsbog. Der er en hel del tekst fordelt over de 17 kapitler, så den kan med fordel opdeles i mindre bidder over hele julemåneden.

julehistorier findus højtlæsning kulturmor

Sven Nordqvist: Nissemaskinen
Udgivet af Carlsen i 1995

Du kan læse mere om Nissemaskinen her