Niels Klims underjordiske rejse – se den, læs den, kend den!

Det her bliver et lidt atypisk indlæg. Som udgangspunkt handler det om Ludvig Holbergs roman, Niels Klims underjordiske rejse. Men kun som udgangspunkt. For jeg har faktisk aldrig læst den bog. Og ikke kun fordi den oprindeligt blev udgivet på latin.

Højaktuelle Holberg!

Da jeg i sin tid læste på Dramaturgi på Aarhus Universitet, syntes jeg, at Holberg var kedelig. At flere af hans komedier bare var plagiater af udenlandske dramatikere som Calderón og Shakespeare. Men der er nu noget ved Holberg. Det har selv jeg måttet indse.

For ikke længe siden skrev jeg et indlæg om iscenesættelsen af Erasmus Montanus på Aarhus Teater. Det kan du læse her. Og i fredags var jeg til premieren på Niels Klims underjordiske rejse på Vendsyssel Teater (ja, jeg var kommet langt hjemmefra, men det var så afgjort turen værd!).

Nå, men de to forestillinger, samt læsningen af en ganske særlig børnebog (den vender jeg tilbage til om lidt), har fået mig til at ændre mening: Holberg var for sej. Og temaerne i hans værker er højaktuelle den dag i dag. Hvis de vel at mærke serveres på en måde, der giver dem relevans og bliver iscenesat overbevisende.

Du kan læse lidt mere om fortællingen her.

Gendigtning i børnehøjde

Men tilbage til førnævnte børnebog. Det drejer sig om bogen på det første billede her i indlægget: Vibeke Stybes gendigtning af Niels Klims underjordiske rejse. Forkortet, forenklet og uden for mange gentagelser. Super fint illustreret med Dina Gellerts farverige tegninger. Og historien er jo fabelagtig!

Dina Gellert har stået for de fine illustrationer i Vibeke Stybes gendigtning af Niels Klims underjordiske rejse.

Holberg skrev sin roman i 1741. Mere end 100 år før Jules Verne skrev Rejsen til jordens indre. Han var jo en firstmover. De tanker og ideer, der ligger bag er for vilde. At der findes et helt univers på vrangsiden af vores planet, hvor alle mulige tænkelige (og utænkelige) væsner lever. Fra talende dyr over havfruer til levende træer. Det er fabelagtigt i ordets bogstaveligste forstand.

Selvom det er en forkortet udgave, er det stadig en ret teksttung bog. Men den kan læses højt for de mindre børn også, hvis den deles op i mindre bidder. F.eks. et afsnit hver dag som godnatlæsning.

Vibeke Stybe og Dina Gellert: Niels Klims underjordiske rejse
Udgivet på forlaget Forum i 2000.

Bogen er desværre udsolgt fra forlaget, men du kan sikkert låne den på dit lokale bibliotek.

Niels Klim anno 2017 i Vendsyssel

Og så var der lige det med premieren på Vendsyssel Teater. Et smukt, stort nybygget kulturhus lige midt i Hjørring, som i sig selv kunne være et besøg værd.

Jeg har skrevet en decideret anmeldelse af forestillingen, som bringes i Information på fredag. Men her er et ultrakort rids af oplevelsen, som jeg på det varmeste kan anbefale.

Peter Schrøder har iscenesat ud fra en helt nyskrevet dramatisering fra Anna Bro og Thor Bjørn Krebs. Forestillingen synes at være et oplagt valg til det nye teaters største sal, der er helt rund og derfor er perfekt til at mime indersiden af jordkloden.

Temaer som integration og fremmedhed er i fokus. Og med et velspillende skuespillerhold, fine kostumer, effektfuld og veludført scenografi, lys og lyd bliver Niels Klims underjordiske rejse på en i særklasse god oplevelse.

Forestillingen spiller frem til 12. april.

Se mere på teatrets hjemmeside.

 

Og se så at få læst den bog. Om ikke andet, så den forkortede, børnevenlige udgave.