Den rustne verden – forrygende dansk børnelitteratur

den rustne verden adam O børnebog højtlæsning

Adam Os serie om Den Rustne verden er nok noget af det bedste, danske børnelitteratur, jeg overhovedet kan komme i tanke om. Faktisk undrer jeg mig over, at bøgerne ikke er mere alment kendte, selvom de er udgivet i 2019/2020. 

Vi har altid gang i en fællesbog herhjemme, som vi lytter som lydbog på bilture. Vi startede da børnene var små med Astrid Lindgrens historier som Mio min Mio og Ronja Røverdatter, men vi hoppede ret hurtigt videre til Harry Potter-serien, De ualmindelige og Nevermoor, som er vores seneste fællesserie. Nu var vi så løbet tør for bøger i alle de serier, så derfor stod den i år på Den Rustne verden.

Aktuel science fiction i børnehøjde

Der er tre bøger i serien, som alle handler om de fire søskende Ramona, Lærke, Peter og Bowie. Børnene bor i Nykøbenhavn, som er en kopi af det gamle København, bygget under en enorm glaskuppel på Grønland. I denne ikke nærmere definerede fremtid er Danmark ubeboeligt. Landet er dækket af affald og havet en fyldt med plastik. Menneskene er derfor rykket til bl.a. Sverige og Grønland i kuppelbyer. I den første bog Flugten fra Danmark styrter de fire børn ned i det forladte land og må vandre fra Aarhus til Malmø, for at komme frem til deres bedstefar. I de efterfølgende to bøger Motorhjerte og Ukrudt kæmper børnene og deres bedstefar for at redde deres forældre – og mod fortællingens superskurk, den altdominerende virksomhed Atlas.

Adam Os fortælling er formidabel, gennemarbejdet og trækker tråde til klassiske science fiction værker som fx 1984 med de retskafnes brug af nysprog – og det vel at mærke på så diskret vis at det ikke vækker opsigt. Det er masser af stof til eftertanke i historien, men der er også det ene gode grin efter det andet, hvilket helt sikkert giver bøgerne en bred appel.

Alle tre bøger er illustreret af forfatterens egne illustrationer, som giver fantasien et ekstra skub. Især for børn, der ikke lige kender de lokationer i landet, som fortællingen udspiller sig i. Selvom bøgerne fungerede perfekt til fælleslæsning, så vil de også med deres overskuelige format, illustrationer, letlæselige skrifttype og max 160 sider hver egne sig godt til selvlæsning. 

Adam O: Den rustne verden 1 – 3
Udgivet af Høst og Søn 8. februar og 8. november 2019 og 24. april 2020

Du kan læse mere om bøgerne her.