Årets julebøger – forslag til decemberlæsning

julebøger højtlæsning decemberlæsning
[Indlægget indeholder anmeldereksemplarer] 

Der er noget helt særligt over julebøger – både dem, der direkte handler om jul og nisser, og dem, der på anden vis lægger op til decemberlæsning.

Jeg har de senere år anbefalet gode julehistorier til børn og er kommet med bud på julelæsningen for små og lidt større. I år er naturligvis ingen undtagelse, men grundet min markant reducerede tid til bøger – og det her års generelle udfordringer – så er listen ganske kort.

Men det er jo sådan, at julen også er fuld at traditioner og gentagelser. Så derfor er det helt sikkert også relevant at tage et tilbageblik på de bøger, jeg tidligere har anbefalet. Dem finder du her. Og de holder stadig alle sammen, så her følger blot et par forslag til ekstra bøger, der kan læses i december.

julebøger højtlæsning decemberlæsning

Er du juleklar – nye julehistorier

[Anmeldereksemplar] 

Forlaget Carlsen har netop udgivet en ret fin samling af historier, der alle har fokus på julen på den ene eller anden vis. Der er ti forholdsvis korte historier i bogen, skrevet af forskellige forfattere. Og alle egner sig ret fint til en højtlæsningsstund i sofaen eller måske som godnatlæsning før sengetid – sådan for de yngste skolebørn eller deromkring.

Det er ti nyskrevne julehistorier skrevet af blandt andre Thomas Skov og Nicolaj Kopernikus, men også af forfattere som Glenn Ringtved, Kristina Aamand og Thomas Korsgaard. Sagt på en anden måde burde der være historier for enhver smag.

Fælles for alle historierne er, at de er ledsages af tegninger i Thorbjørn Christoffersens karakteristiske streg, som mange nok især kender fra bøgerne om Sallys far.

Juleklar – godnathistorier, der får børn til at glæde sig i søvne
Udgivet af Forlaget Carlsen 17. november 2020

Du kan læse mere her.

julebøger højtlæsning decemberlæsning

Den jul lillebror fyldte det hele

[Anmeldereksemplar]

Det lyder måske meget fint at skulle have en lillebror. Men kan man forestille sig noget værre, end at den nyerhvervede yngre søskende stjæler al opmærksomheden? Og så endda i julen. Og Sigga havde faktisk slet ikke ønsket sig nogen lillebror….

Stine Josefine Dige har skrevet en sjov, lidt pudsig historie og Charlotte Pardi står bag de farvelagte, skitseagtige tegninger, der på sigende vis fortæller deres egen historie om, præcis hvor meget lillebror fylder.

Den jul lillebror fyldte det hele er en billedbog om Siggas alternative juleaften. Om hvordan mor og far bare dropper alle planer – og Sigga – for at tage på sygehuset. Og derefter kun har øje for den nye baby. Fortællingen er måske lidt politisk ukorrekt – især fordi forældrene bare efterlader Sigga alene hjemme – og slutningen mildest talt overraskende, men den er også sjov. Og på sin egen finurlige måde er den julet.

Stine Josefine Dige og Charlotte Pardi: Den jul lillebror fyldte det hele
Udgivet af Forlaget Torgard 13. november 2020.

Du kan læse lidt mere her.

julebøger højtlæsning decemberlæsning

Willi holder da også jul

Jeg har flere gange nævnt Kirsten Sonne Harrild og Inger Tobiasens bøger om Willi (fx her). De er søde og perfekte til højtlæsning for børnehavebørn. Samme format som de gamle Totte og Lotte-bøger, men med en noget mere nutidig fortælling.

Og der findes naturligvis også en julehistorie om Willi. Willi holder jul hedder den, og er en ret sød historie om, at Willi ønsker sig et ægte tog juleaften. Et tog, han kan køre i sammen med sine bedste venner Laura og Tobias. Hvordan Willis forældre lige kringler det juleønske, kan I læse om i bogen.

Kirsten Sonne Harrild og Inger Tobiasen: Willi holder jul
Udgivet af Gyldendal 1. juni 2017

Du kan læse mere her.