Mød Hasulle Banulle

hasulle banulle børnebog højtlæsning smspress kulturmor

[Anmeldereksemplarer]

Trænger du til nye højtlæsningsbøger for de mindste? Så er der godt nyt. Mød Christian Winthers Hasulle Banulle!

Farver og korte fortællinger

Hasulle Banulle er navnet på en lille rød tot, der bor i en mobilmast. Hans oprindelse og art er uvis, men med sine buskede øjenbryn og intet mindre end fem gummestøvleklædte ben, er han ret elskelig.

hasulle banulle børnebog højtlæsning smspress kulturmor

Christian Winther debuterede som børnebogsforfatter med bogen Verden rigeste mand og hans tro tjener Boris (jeg skrev om den her). Kendetegnende var de eftertænksomme, filosofiske overvejelser og de fine illustrationer. Det samme går igen i de tre bøger om Hasulle Banulle.

Der er kommet mere smæk på farverne, hvilket som regel virker tillokkende på de mindre børn, og målgruppen er tydeligvis også yngre her. Med små fortællinger holdt i kortere sætninger skal børnene nok blivet fanget ind i det skæve univers. Og faktisk giver hver bog et alternativt svar på hverdagens overvejelser. I hvert fald overvejelser, som små børn og deres forældre kender til. Som hvorfor én af gummistøvlerne altid er blevet væk i børnehaven eller hvorfor der aldrig er flere is tilbage.

hasulle banulle børnebog højtlæsning smspress kulturmor

En fembenet filosof

I det hele taget er bøgerne om Hasulle Banulle ret tænksomme. Efter hver historie kommer en lille tanke, som børn og voksne kan tygge på. Og her popper de eksistensfilosofiske overvejelser virkelig op til overfladen.

»Hvis jeg ny vender mig om og slet ikke SER på gummistøvlen, er den der så overhovedet?«

Hvem kan egentlig svare entydigt på det? Althusser forsøgte med sine overvejelser om selvet som en social konstruktion, men intet er jo sikkert.  Nogle vil måske finde de små efterskrifter irriterende, men de fleste børn vil sikkert elske de åbne spørgsmål. Børn er jo af natur både nysgerrige, eftertænksomme og filosofiske.

hasulle banulle børnebog højtlæsning smspress kulturmor

Christian Winther: Hasulle Banulle
Udgivet af Forlaget SMSpress den 4. januar 2019.