Ekspressiv børnebog om følelser

oserne kommer børnebog carlsen

[anmeldereksemplar fra Carlsen]

Hvordan taler man med børn om svære følelser? Et bud er, at man åbner op for samtalen gennem en bog. Sådan en bog kunne være Sarah Schackingers Oterne kommer.  

Idiot -ot -ot -ot

Oterne kommer er en meget følelsesladet børnebog. Med sit sort/hvide, nærmest skitseagtige udtryk får følelserne frit løb og de ekspressive streger fremstår som illustrerede følelser i sig selv.

Bogen handler om drengen Gert. Der er meget få ord, men rigtig mange, svære følelser.

Gerts forældre skændes, mens han er alene på sit værelse. Og når forældrene skændes, får han det så mærkeligt.

Ordet IDIOT flyver gennem luften inde i stuen hos forældrene. Og pludselig deler det sig op og bliver til OT – og til oter i Gerts tegninger.

Oter er (åbenbart) sære, flyvende væsener med store, runde, sorte munde, der tager Gert i hånden og viser ham følelser fra forskellige sider.

De stregtegnede illustrationer er et mix mellem aggressive krusseduller og tykkere mere blide streger. På den måde understreger de drengen Gerts følelser gennem fortællingen fra start til slut.

Abstrakt og lidt svær

Oterne kommer er en meget abstrakt bog, som det faktisk er lidt svært for børnene at forstå og relatere til. Det er ikke en fortælling, der lægger op til almindelig hyggehøjtlæsning. Og der skal så afgjort være afsat tid til snak bagefter.

Men den vil måske fungere godt som et oplæg til samtaleterapi med et barn, der oplever for mange utrygge situationer. Uanset om det er forældrene, der skændes, eller andre oplevelser, hvor barnet kan have svært ved at sætte ord på sine følelser.

Sarah Schackingers udtryksfulde illustrationer kan i virkeligheden opleves helt uden læsning. Og hvem ved. Måske får barnet mere ud af selv at kigge på billederne end ved at få ordene læst højt.

oserne kommer børnebog carlsen

Sarah Schackinger: Oterne kommer
Udgivet af forlaget Carlsen 8. maj 2018

Du kan se mere om bogen her.