Ny, stor samling med Jan Lööfs historier

jan lööf børnebog højtlæsning kulturmor carlsen

[anmeldereksemplar fra Carlsen]

Du kender dem helt sikkert allerede. Én eller flere af Jan Lööfs børnebøger. Og hvis navnet ikke lige siger dig noget i første omgang, kan jeg sikkert hjælpe dig på vej med titel: Historien om det røde æble. 

Det er i hvert fald ikke blot hans store gennembrudsbog fra 1974, det er også én af vores absolutte yndlingsbøger til højtlæsning herhjemme. Jeg skrev om den her.

Super fin samling

I denne nye bog med den ret forklarende titel Jan Lööf – de bedste historier, er der samlet 12 Jan Lööf-fortællinger i én, stor bog.

Bogen er på samme tid en samling og en hyldest til Lööfs forfatterskab. Der er et fint forord og efter fortællinger er der et interview med Lööf om hans tanker og ideer med bøgerne.

Alle fortællingerne bringer smilet frem hos både børn og voksne. Forældrene vil mindes deres egen barndoms højtlæsningsstunder med glæde og på samme tid får børnene nye, tilsvarende. Sådan har vi det i hvert fald.

Der er selvfølgelig Lööfs debut, Min morfar er sørøver. Der er fortællingen om Viktor, som bor alene på en lille ø og en dag beslutter sig for at bygge en bro. Der er Matilda, som har to (ret store) katte. Der er fire forskellige historier om drengen Pelle og hans dagdrømmerier.  Og flere endnu. Alle med samme karakteriske Jan Lööf stemning over sig.

Skæve påfund og finurlige detaljer

For Jan Löofs historier holder stadig. Der er intet bedaget eller langsommeligt over hans fortællinger. Og især illustrationerne – som Lööf også selv står for – er finurlige med masser af små detaljer, du kan gå på jagt i.

Der skjuler sig massevis af dyr i på billederne til Fang Fabian og i Min morfar er sørøver, er der en ret fantastisk tegning med et tværsnit af sørøverskibet, hvor historien faktisk fortælles uden ord.

Også i den nyere ABC-bogen (som jeg i hvert fald ikke har set før), der jo egentlig bare er alfabetet med illustrationer, slår Jan Lööf sig løs. For i stedet for hele tiden at tegne det oplagte, er der f.eks. også J som jernbutik og Y som yndlingsmaskine.

Alt i alt er Jan Lööf – de bedste historier en virkelig fin samleudgivelse i en lækker kvalitet, som gør det tilgiveligt (om end lidt ærgerligt), at forlaget har misset stavefejl i titlerne på to af bogens 12 titler historier.

 

jan lööf børnebog højtlæsning kulturmor carlsen

Jan Lööf: Jan Lööf – de bedste historier
Udgivet af Forlaget Carlsen 4. maj 2018.

Du kan se mere om bogen her.