Super relevant ungdomsteater om stress

det går ned stress blandt unge filuren apropos aarhus

[sponsoreret / pressebillet]

På en barstol på et lille rundt repos på scenen sidder en ung kvinde. Krampagtigt har hun trukket benene op under sig og kæmper for at holde balancen. På stolen eller i livet generelt.

Stress er ikke kun noget, der kun rammer fortravlede voksne. Desværre. For stress og angst også meget udbredt blandt børn og unge (tjek evt. Pia Konstantin Bergs bog, som jeg skrev om her).

Derfor er stress også et virkelig vigtigt emne at italesætte. Og det er netop hvad Teateriet Apropos og Filuren gør i en ny, super relevant teaterforestilling for unge på 13+.

Det går ned

Det går ned, har Sara Line Møller Olsen i hovedrollen som gymnasiepigen, Caroline. Og gennem et par dage i Carolines liv, får publikum indblik i det pres, som hviler på et enkelt ungt menneskes skuldre.

For selvom Caroline gerne vil være den søde datter, det betænksomme barnebarn, den sødeste bedsteveninde, den flittige i skolen, den vilde til festen, den smarte i klassen, den dygtige til fodbold og den erfarne udi kæresteforholdene, så er det ikke muligt. Og naturligvis ikke. Udefra er det klart, at hun ikke kan klare presset. Og også det er en vigtig pointe. Især når publikum netop selv er unge.

det går ned stress blandt unge filuren apropos aarhus

Rammerne for forestillingen er enkle. Holdt i røde og petroleumsgrønne nuancer med en malet bagvæg, der skifter farve alt efter lyssætningen, og på mange måder minder om en solnedgang af Monet.

De to skuespillere leverer en overbevisende præstation. Matias Hedegård Andersen er morsom og energisk i alle sine (mange) roller, som han med en kamæleons lethed skifter imellem. At der ikke skal meget mere udstyr end forskellige parykker til at gå fra far til teenagepige er ret imponerende. Og han giver et fint modspil til Sara Line Møller Olsens intense Caroline, som trækker vejret så anstrengt og krampagtigt, at hun vitterligt ligner en person på randen af angstanfaldet.

Fin tilgang til et svært emne

Det går ned, rammer tonen blandt de unge virkelig fint. Lidt karikeret selvfølgelig. Men overdrivelse fremmer forståelsen. Og det er ret befriende at grine af sig selv.

For at sikre bedst mulig relevans og en realistisk fremstilling, har der været inddraget både unge og en ekspert i stress blandt unge i tilblivelsen af Det går ned. Og det mærkes.
For i Leiv Arne Kjøllmoens iscenesættelse rammes ikke bare den perfekte balance mellem det alvorlige og det morsomme. Publikum kan både se og mærke presset på den unge Caroline vokse.

Det går ned er en velkomponeret forestilling, hvor skuespilpræstationer, scenografi, lys og lyd går op i en højere enhed. En oplagt mulighed for at sætte gang i samtalen blandt og med unge.

Og mon ikke du (som jeg), vil gå fra forestillingen med sanglinjen “Alt er guld” kørende i hovedet.

det går ned stress blandt unge filuren apropos aarhus

Det går ned. Tekst: Henrik Szklany. Medvirkende: Sara Line Møller Olsen og Matias Hedegård Andersen. Instruktør: Leiv Arne Kjøllmoen. Scenograf: Nadia Nabil. Lyd: Johannes Smed. Lys: Jesper Jepsson.
Spiller på Filuren til 23. marts.

Du kan læse mere om forestillingen her.