Gensynsglæde og klassikere

Jeg har genoptaget en gammel vane. Jeg er begyndt at genlæse bøger, som har gjort indtryk på mig.

Da jeg var barn læste og lyttede jeg bøger i hundredevis. Både børne-, ungdoms- og voksenbøger. Og dengang som nu var jeg især glad for klassikere, som jeg læste eller lyttede til igen og igen.

Den vane har jeg taget op igen sidste år, hvor jeg efter mange års læsefattighed har skruet gevaldigt op for læseriet igen.

Og eftersom jeg jo i begyndelsen af 2017 besluttede, at jeg ville have et overblik over, hvilke bøger jeg fik læst (se indlægget her), så ved jeg nu temmelig præcist, hvilke bøger jeg i år har genlæst.

Klassikere og ungdomsbøger

Der er overordnet set to kategorier blandt de bøger, jeg i år har genlæst. Den ene halvdel kan kaldes klassikere. Den anden halvdel er nok mere ungdomsbøger. Og så er der nogle stykker, som kunne være begge dele.

Jeg startede året med at læse alle Phyllis Reynolds Naylors bøger om Heksen (se indlæg her), for til min store begejstring at opdage, at de bøger stadig var gode.
Og faktisk er jeg vist ikke den eneste, der var vild med de bøger. For netop det blogindlæg har været mit mest læste hele året.

Af genlæste klassikere har jeg været gennem lidt af hvert. Jeg læste Samuel Becketts Mens vi venter på Godot og Kafkas Forvandlingen.

Jeg lyttede til soundtracket fra min barndom, da jeg lyttede til lydbøger som Jules Vernes En verdensomsejling under havet, Jorden rundt i 80 dage og Kaptajn Grants børn. Lydbøger som jeg allerede dengang hørte igen og igen. Og de holder stadig!

lydbog kulturmor

Jeg har genfundet glæden ved James Fenimore Coopers Den sidste Mohikaner, Daniel Defoes Robinson Crusoe, Frederick Marryats Børnene i Nyskoven og Frans G. Bengtssons to bøger om Røde Orm.

Jeg fik lyst til mere barndom og læste Astrid Lindgrens Brødrene Løvehjerte højt for mine børn. Til glæde (og gråd) for både dem og mig selv.

højtlæsning børn kulturmor

Og før det hele kommer til at virke alt for overskudsagtigt, så vil jeg med det samme indrømme, at jeg til gengæld ikke fik læst de tre (KUN 3!!!) bøger, som jeg ellers havde planlagt at læse i 2017 (det var disse tre). Den slags kan åbenbart ikke planlægges på forhånd.

Fremtidige gensyn

Men al denne genlæsning har også fået mig til at spekulere på, hvilke af de nyere bøger, jeg har læst, som jeg kunne finde på at læse igen i fremtiden.

harry potter kulturelle højdepunkter 2017 kulturmor

Jeg tænker helt klart, at jeg skal læse bøgerne om Harry Potter igen. Selvom jeg ikke engang er gennem dem alle for første gang endnu. Men jeg er vild med dem.

Og også Christopher Galts Biblical (denne her), for jeg er sikker på, at jeg slet ikke fik det hele med i første omgang.

Men hvilke andre bøger, jeg får lyst til at læse igen, det vil fremtiden vise.

Hvilke bøger genlæser du?