Nattemørke og neonfarver på havnen

gruppe 38 kulturmor teateranmeldelse

All this coming and going

Teatret Gruppe 38 har i samarbejde med det schweiziske teaterkompagni, Trickster-p og det australske dukketeater, Terrapin Puppet Theatre skabt en visuelt stimulerende installation på Aarhus Havn.

Der er noget med havnen for tiden. Byen, menneskene i den og ikke mindst teatrene drages mod havneområdet.

Aarhus Teater søger den ellers lukkede industrihavn i Fragt, børn og voksne fra byen stimler til det nyindviede byrum mellem Toldboden og Navitas. Hele den nye bydel på Aarhus Ø summer af liv og nye tiltag. Og i denne uge også af føromtalte teaterinstallation, All This Coming and Going, som du finder på Pier 3 (tæt ved Aarhus’ berømte grillbar, Havnens perle).

Containere og lys i mørket

All This Coming and Going er en helhedsoplevelse. Du kan selv vælge, hvornår du vil se installationen. Men tidligst fra kl. 21 og senest til kl. 24. Du kan være der i 20 minutter eller 3 timer. Du bestemmer selv, hvor langt du vil gå ind og hvor meget, du vil have med.

kulturmor gruppe 38 aarhus 2017 festuge
De lysende kasser oven på containerne bliver som fyrtårne i mørket på havnen. Foto: Lars K. Olesen

Med store, blå containere har teatret skabt et rum i mørket på den ellers øde havn. For ja, der er ret mørkt allerede kl. 21.

Du kan gå ind i containerne, der har fine navne som “Titanic”, “Exit” og “Tsunami”. Og du kan gå rundt imellem dem, hvor glødende kul i olietønder og oplyste pallekasser skaber hygge og lys i mørket.

Stort og småt og foranderligt

Oplevelsen forandrer sig konstant. Der er meget at se, meget at opleve. Du kan stå midt mellem alle containerne og betragte en mavedanserindes optræden i en pink, oplyst kasse øverst på den ene container. Som at se på en farverig fisk i et kæmpe akvarium.

Eller du kan vende blikket den anden vej og rent faktisk se en kæmpe, oppustelig fisk i en tilsvarende kasse med blåt lys.

gruppe 38 aarhus festuge 2017 kulturmor
Foto: Lars K. Olesen

Går du ind i containeren kaldet “Library” får du fortællinger. Fortællinger om skibsforlis og død – og om livet ved og med havet.

Forskellige fortællinger fortalt af børnestemmer, leveret direkte ind i øregangen gennem høretelefoner. Og med det barnlige tvist bliver fortællingerne så meget desto mere vedrørende.

“Ingen hørte musikken. Ingen hørte de syv musikere slå over i ‘Nærmere Gud til dig’.”

Og alt imens du sidder der i mørket på en lille klapskammel, så vil du måske pludselig opleve lyden af orgelmusik i baggrunden. Eller lyden af måger, der skriger og vinden, der hiver i sejlene på et kæmpestort skib. For uden for containerne opstår der hele tiden nye, små tableauer. Nye scenarier, du kan betragte. Og hvem ved, hvornår du har fået det hele med?

Kunstinstallation med teaterpræg

All This Coming and Going er – som jeg startede med at skrive – en helhedsoplevelse. Det er en kunstinstallation med et fælles tema, der relaterer sig til havnen, havet, livet (og døden) til søs.

Der fortælles ingen fælles historie. Der er ingen rigtig rækkefølge at se det hele i. Det skal bare opleves og tages ind, ligesom det passer dig bedst.

gruppe 38 aarhus festuge 2017 teater installationskunst
Med hvide sejl, en projektor og lydeffekter genskabes stemningen fra havet. Foto: Lars K. Olesen

Der er masser af fine detaljer, du kan dvæle ved. Længe. En konstant dryppende (smeltende) lysekrone på Titanics 1. klasse-salon, hvor flygelet iøvrigt spiller af sig selv. Små, levende fisk i et kar, der projiceres op på hvide lagener, hængt til tørre på en vasketøjssnor. Eller de hundredevis af særegne skyggespil, der dannes på væggen i containeren, “Tsunami”, når lyset (bølgerne) bevæger sig frem og tilbage foran dem.

All This Coming and Going er en oplevelse for sig. Det er ikke teater som sådan. Men det er en meget finurlig kunstinstallation med et umiskendeligt teaterpræg, som ikke ligner noget, jeg hidtil har oplevet.

 

gruppe 38 teater aarhus anmeldelse

All This Coming and Going. En teaterinstallation af Teatret Gruppe 38, Trickster-p og Terrapin Puppet Theatre. Kan opleves på Aarhus Havn, Pier 3 frem til 2. september.

Se mere her.