Jeg ser det – et kunstværk af en billedbog

jeg ser det Romana Romanishin Andrij Lesivs forlaget forlæns
[Anmeldereksemplar fra forlaget] 

Engang imellem støder man på en billedbog, som bare er så gennemført, at man bliver helt betaget. Sådan en bog er ukrainske Romana Romanishin og Andrij Lesivs Jeg ser det.

Kort fortalt er det en billedbog om synet. Altså synssansen. Men hvert opslag er også næsten et lille kunstværk i sig selv. De to illustratorer bruger kraftfulde farver og der er smæk på kontrasterne (som mørkeblå og neon-orange sammen) gennem hele bogen, hvilket blot understreger dens fortælling om synet.

jeg ser det Romana Romanishin Andrij Lesivs  forlaget forlæns
Et af opslagene i Romana Romanishin og Andrij Lesivs’ Jeg ser det.

Viden og eye candy

Der er masser af viden om øjne, syn, farver, lys og alt derimellem. Jeg lærte blandt andet, at »sommerfugles øjne har flere forskellige farveopfattende celler end vores, så sommerfugle kan se mange farver, der er usynlige for os.«

Men faktisk er teksten sekundær i bogens formidlingsform. Illustrationerne er bærende og betagende. Det rene ‘eye candy’. Og det er skønt med en så gennemført lækkert udført bog. 

jeg ser det Romana Romanishin Andrij Lesivs forlaget forlæns
Et af opslagene i Romana Romanishin og Andrij Lesivs’ Jeg ser det.

Der er de smukkeste opslag om lys og farvers betydning for vores øjne evne til at opfatte verden. Der er små historier om, hvordan mennesker har brugt synet gennem tiden og opfundet spejle, briller og fx mikroskoper. Om vores evne til at læse symboler og tegn uden forklaring. Om alt det, vi ikke kan opfatte med vores synssans, som fx luft og tanker. Og hvordan vi bruger synet til at afkode følelser hos andre. Og for de allermest videbegærlige er bogen forsynet med uddybe de noter bagerst. 

Så ja, ‘Jeg ser det’ er måske nok en billedbog. Men den er bestemt ikke kun til børn. Det er så afgjort en bog, man har lyst til at tage frem for at læse og kigge i igen og igen. 

Romana Romanishin og Andrij Lesivs: Jeg ser det
Udgivet af Forlaget Forlæns 21. februar 2021

Du kan læse mere om bogen her.