Anfald og tryllestøv – en bog om epilepsi

anfald og tryllestøv epilepsi
[Anmeldereksemplar] 

Anfald og tryllestøv er en bog, jeg har haft liggende alt for længe. Nok især fordi jeg har det lidt ambivalent med den. Det er en pudsig blanding af social realisme og eventyr, der sætter fokus på epilepsi og hvordan den påvirker både epileptikere og mennesker omkring dem. 

Men bogens fokus på et emne, der faktisk sjældent oplyses om, er også netop grunden til, at den delvist fungerer.

Magi møder socialrealisme

Bogens hovedperson er den 10-årige Frederik, hvis lillesøster Emma begynder at få epileptiske anfald. Under anfaldet forsvinder Emma ind i en drømmeagtig verden, hvor hun ser en fe, der beder hende følge fjerene. 

På epilepsihospitalet, hvor hele familien befinder sig, mens Emmas behandling igangsættes, ser børnene en dame i kantinen, der ligner Emmas fe. Sammen med pigen Filippa, der også er indlagt på stedet, tager Frederik afsted for at finde kvinden – og få nogle svar.

Historien begynder godt – næsten rørende – med fortællingen og Frederik og Emmas forhold og de pludseligt opståede anfald. Men så tager det hele en noget urealistisk drejning, der står i kontrast til begyndelsens realisme. Både når det drejer sig om børnenes stålsatte tro på, at de kan finde en fe med magisk, helbredende tryllestøv, og de episoder, de oplever på deres tur. For de er ude fra alt fra væbnet røveri på Slagelse Station til kamp med fordærvede madvarer bag Netto i Sønderborg. Desuden er det faktum, at de bliver forfulgt på tværs af landet af nogle store drenge, ikke helt i den realistiske genre. 

Det er et sympatisk projekt og et vigtigt emne, Martin Vinther Madsen sætter fokus på. Men der er et mismatch mellem en bog på knap 300 sider og en målgruppe på 6-10-årige. Måske en kortere bog til selvlæsning ville ramme bedre. Men ellers kan den sikkert fungere fint til højtlæsning, som den er nu.

Martin Vinther Madsen: Anfald og tryllestøv
Udgivet på Tellerup 11. februar 2019.

Du kan læse mere om bogen her.