Johans julehjerter: Julehygge og udfordringer

johans julehjerter juleklip julehygge boganmeldelse
[Anmelderekseplar fra forlaget]

Johans julehjerter er Forlaget Frydenlunds bidrag til vores julehygge herhjemme i år. De har sendt mig den fine, nye bog med flettede julehjerter. Og det må siges at give lige dele hygge og udfordringer for os herhjemme.

Konceptet med at afsætte tid til julehygge og juleklip har altid været et hit for mig. Der skal helst være julemusik, lidt julesnacks og noget varmt at drikke. Så kommer julestemningen uundgåeligt.

Og med den nye bog i hånden var det jo oplagt, at vi skulle forsøge os med kunsten at klippe, skære og flette fine julehjerter.

Flettede julehjerter

De flettede julehjerter er lidt af en klassiker. Jeg har hidtil kun forsøgt mig med de ret traditionelle, ternede udgaver, som min bedstefar lærte mig at flette som barn. Og jeg er bestemt ingen mester ud i papirkunst.

Heldigvis er Johans julehjerter udstyret med angivelser af sværhedsgrader. Både når det gælder klipningen eller udskæringen (flere af bogens hjerter kræver, at du skærer dem ud med skalpel frem for en saks) og når det kommer til selve flettedelen. Ellers havde jeg nok helt opgivet dem alle på forhånd.

For eksempel er “Hexatriple” angivet som let at klippe men svær at flette. Vi har i første omgang holdt om til de hjerter, der skulle være i den lette ende i begge kategorier. Og nu skriver jeg hjerter, men faktisk er der alle mulige former og ret forunderlige motiver i bogen.

Motivet “Legende killing”

Mere end bare hjerter

Jeg lagde ud med en stjerneformet, der har titlen “Vendt på vrangen”. Den så meget kompliceret ud i mine øjne, men flettevejledningen er udførlig og billeddokumentationen god, så det lykkedes nogenlunde. Du kan selv bedømme resultatet her.

Mit forsøg på en “Vendt på vrangen”

Jeg tænker ikke, at jeg går en stor fremtid som papirkunstner i møde. Men det var bestemt hyggeligt.

I det hele taget er der nogle virkeligt imponerende og ikke mindst detaljerede motiver blandt bogens mønstre. Det er ikke helt uden grund, at den har undertitlen 24 eventyrlige flet.

Motivet “Egern med sin kogle”

Jeg drømmer om, at der en dag er nogen (en anden end mig selv forstås), der vil flette mig et hjerte med “Isbjørn og sæl”, “Mor og barn” eller måske et “Egern med sin kogle”. De er ganske enkelt imponerende. Men med masser af øvelse og den rette portion tålmodighed, så kan det jo nok lade sig gøre.

Johan Rosenkilde: Johans julehjerter – 24 eventyrlige flet
Udgivet af Frydenlund den 25. oktober 2019

Du kan læse mere om bogen her.