Ivalu – når ord ikke rækker, må der tegnes

ivalu graphic novel cobolt
[Anmeldereksemplar fra forlaget]

Ivalu er den nyeste bog i samarbejdet mellem forfatter Morten Dürr og illustrator Lars Horneman. For et par år siden i 2016 udgav de to den barske bog Zenobia, om pigen Aminas ensomme flugt over havet fra krigen i Syrien.

Zenobia virkede som en bog, der var noget ganske særligt. En formidling af et svært emne, som næppe ville kunne gentages med samme succes. Men nu har makkerparret skabt endnu en bog efter samme formel. Og lige så vellykket i sin grufulde skildring af virkeligheden.

Grønlandske grufuldheder

Ivalu handler om pigen Pipaluk. Hendes liv i den grønlandske by. Savnet af den forsvundne søster, Ivalu. Angsten for faren. Og det er hård kost og hjerteskærende læsning.

Formen er meget lig Zenobia. Lars Hornemans farvemættede, grafiske illustrationer fortæller historien. De smukke billeder er kun ledsaget af en meget begrænset mængde tekst. Morten Dürr balancer fint på grænsen og lader sig hverken lokke til at skrive for lidt eller for meget. Kun lige akkurat nok til at sikre, at alle læsere forstår, hvad der foregår.

For nyligt læste jeg i nyhedsmediet Føljeton, at man i Grønland hører om børn helt ned til 3-års alderen, der er blevet smittet med kønssygdomme. Med denne viden i mente bliver Ivalu ikke lettere at fordøje. Tværtimod får den fiktive fortælling en uhyggelig virkelig glans.

For Ivalu er en forfærdelig historie om incest, angst og selvmord hos børn. Det er på ingen måde en børnebog. Den er oplagt til voksne og måske til børn og unge fra 13 år. Hvis der er voksne til stede, som er klar til at tale om emnet med dem efterfølgende.

Netop formatet og måden den formidles på, gør på samme tid oplevelsen stærkere og lidt mere udholdelig. Mange forfattere skriver efter læresætningen show it, don’t tell it. Og det er netop hvad Horneman og Dürr formår på den fineste vis til trods for deres hårde valg af emner.

ivalu graphic novel cobolt

Lars Horneman og Morten Dürr: Ivalu
Udgivet på forlaget Cobolt 3. september 2019

Du kan læse mere om bogen og se nogle af illustrationerne her.