Tatovøren fra Auschwitz

tatovøren fra auschwitz roman boganmeldelse
[Anmeldereksemplar fra forlaget]

Heather Morris’ roman Tatovøren fra Auschwitz, der handler om den slovakisk-jødiske KZ-fange Lale Sokolovs liv, er på samme tid et indblik i en rædselsperiode i menneskehistorien og et lidt ensidigt glansbillede af en ung, uselvisk helt.

Historien fortalt af Lale

Ifølge bagsideteksten til Tatovøren fra Auschwitz var Heather Morris ven med den aldrende Lale. Under besøgene hos ham fortalte Lale hende brudstykker af sit liv, som hun langsomt fik stykket sammen til et forunderligt billede af en mand, der havde klaret sig gennem det umulige.

Der er disse personlige skildringer, Heather Morris bygger sin roman over. Historien om Lale, fortalt fra Lales synsvinkel.

Den unge, veltalende og veluddannede storcharmør Lale er jøde og bliver derfor sendt til Auschwitz. På grund af sin store snilde og sin evne til at tale vagterne efter munden, lykkes det for Lale at skaffe sig selv en fordelagtig position i lejren.

Nærmest ved et tilfælde bliver Lale Auschwitz-Birkenaus tatovør, hvis opgave det er at tatovere numre på nyankomne fanger. En ubehagelig opgave, som dog også giver ham nogle muligheder for frihed, som ikke er de øvrige fanger forundt.

Romanen er en fri gendigtning af Lales liv. Og netop fordi historien bygger på Lales egne erindringer, bliver den også lidt ensidig.

Romankarakteren Lale er en viljestærk, principfast og modig ung mand, der gang på gang sætter livet på spil for andre på uselvisk vis. Han risikerer flere gange alt for at skaffe ekstra mad til lejrens andre fanger. Og måske var det sådan. Måske ikke. Men der er ingen tvivl om, at det har krævet en særlig mennesketype at overleve de utænkelige rædsler, som Birkenau og Auschwitz udsatte fangerne for.

Kærlighed og koncentrationslejre

Selvom fortællingen om livet i koncentrationslejrene er en væsentlig del af vores forhistorie, så bliver det især kærlighedshistorien, der står klart frem i Tatovøren fra Auschwitz.

Under sit arbejde som tatovør møder Lale – der iøvrigt synes at alle kvinder uanset alder er smukke – Gita. De to forelsker sig og indleder et forhold, der synes dømt til at mislykkes. Men kærlighed kan heldigvis være stærk. Og i denne historie bliver den også den ekstra motivation, som de to unge mennesker har brug for, for at bevare deres overlevelsesinstinkter.

Ifølge bogens bagsideflap, så har parrets søn læst og blåstemplet gendigtningen af forældrenes kærlighedshistorie. Og det giver også fortællingen en helt særlig glans, at den bygger på virkelige menneskers liv. Især når det er to mennesker, der som Gita og Lale har måttet kæmpe ekstraordinært hårdt for at få hinanden.

Selvom Tatovøren fra Auschwitz måske ikke er den mest nuancerede fortælling, så tegner den alligevel et både stærkt og rørende portræt af et menneske. En overlever. Heather Morris har formået at genfortælle, digte videre og skabe en historie uden forsøg på at fremmane større drama end det, der reelt var til stede. Hun rammer en fin balance i sin skrivestil, og alt i alt er romanen en meget anbefalelsesværdig læseoplevelse for såvel unge som gamle læsere.

tatovøren fra auschwitz roman boganmeldelse

Heather Morris: Tatovøren fra Auschwitz
Udgivet af forlaget Aronsen den 20. august 2019

Der står mere om bogen her.