Ada Goth og Chris Riddell

Ada goth børnebog anmeldelse kulturmor

Jeg har vist nævnt før, at jeg er fan af Chris Riddells tegninger. Stor fan!

Jeg har som regel mødt dem i hans samarbejder med Neil Gaiman, som jeg også er meget begejstret for. Ren win-win, når de to arbejder sammen.

For nylig har jeg læst et par børne-/ungdomsromaner, der er både skrevet og illustreret af Chris Riddell alene. Nemlig de to bøger om den ikke helt almindelige men temmeligt seje pige, Ada Goth.

 

Turbine Ada Goth børnebog kulturmor

Ada Goth og musens genfærd

Den første bog om Ada hedder Ada Goth og musens genfærd. Her møder vi pigen Ada, der bor på Gysgruelig Gods sammen med sin (mildest talt) fraværende far – den cyklende digter Grev Goth og en masse andre sære eksistenser.

Ada møder musegenfærdet Ishmael Knurhår, som bringer hende på sporet af noget lumsk, der finder sted på slottet.

Sammen med sine nye venner i Loftsklubben (de øvrige børn på godset) finder Ada ikke blot ud af, hvad der foregår, men får også både en ny, fantastisk guvernante (der iøvrigt er vampyr) og får forholdet til sin far tilbage.

Ada Goth og musens genfærd er en super fin bog. Et mix mellem roman og tegneserie. Med hovedvægt på teksten, men hvor illustrationerne i sig selv også har en bærende rolle.

Chris Riddells streg er på samme tid super detaljeret og helt enkel i sit sort/hvide udtryk. Og hans humor er fantastisk. Bl.a. er der i Ada Goth og musens genfærd indført fodnoter bogen igennem. Og det er vel at mærke fodnoter, der er skrevet af en afhugget fod. En sjov lille detalje.

 

Ada Goth Chris Riddell boganmeldelse kulturmor

Ada Goth og Fuldmånefesten

Den anden bog om Ada hedder Ada Goth og Fuldmånefesten. Her er fokus på Adas indtil da usynlige kammerpige, Marylebone. En kammerpige, som viser sig at være noget ud over det sædvanlige. Også set i lyset af den ellers ret så brogede forsamling, der kendetegner beboerne på Gysgruelig Gods.

Ada Goth og Fuldmånefesten er der igen noget mystisk på fære. Nogle lumske typer har tydeligvis ufine hensigter. Men hvem er de og hvad vil de?

Igen må Ada og hendes venner finde svaret. Denne gang hjulpet af intet mindre end en flok hemmelige, gothiske agenter.

Og som en lille sidehistorie, er der også en uventet kærlighedshistorie i spil for Marylebone fra klædeskabet.

Overordnet set igen en både sød og finurlig fortælling fra Chris Riddell. Ada Goth og Fuldmånefesten lever helt op til standarden fra den første bog. Og der er nye, originale påfund – som f.eks. Den Store Gysgruelige Bagedyst, som trækker tråde til begivenheder, vi kender, fra vores almindelige (halvkedelige) verden.

Chris Riddell har skrevet yderligere bøger om Ada, som jeg i hvert fald personligt ser frem til udkommer på dansk.

 

Ada goth børnebog anmeldelse kulturmor

Chris Riddell: Ada Goth og musens genfærd og Ada Goth og Fuldmånefesten
Udgivet af Turbine forlaget 20. april 2016 og og 3. februar 2017

Se mere om bøgerne her.