Vigtig bog om børn, unge og angst

[Sponsoreret / Anmeldereksemplar fra Byens Forlag]

Bogsnak kulturmor

De, der griner mest, har det bedst!

Måske er det ikke altid sandt. Men for det meste er det. For tager man let på livet og undlader at lade alverdens forventninger og pres tynge på skuldrene, så bliver livet både lettere og sjovere.

Pia Konstantin Berg har skrevet en meget personlig bog om netop det. Eller faktisk handler den om børn og unge, der lider af angst og om de følgevirkninger, det har resten af deres liv.

For uanset hvad du tænker, så er det et stigende problem i samfundet. Det er både eksperter og de fleste forældre enige om.

Vi lever i en stresstid. Men hvad kommer det af? Hvad skaber dette pres på de unge? Og hvordan kommer vi problemet til livs inden det bliver altoverskyggende?

Pointen i bogen er klar: Dem, der griner mest, har det bedst. Så lad være med at bruge dit liv på at slå dig selv oveni hovedet med det, du ikke kan eller det, du ikke er bedst til.

Personlig og ligetil

Pia Konstantin Bergs bog er en fin og meget personlig tilgang til emnet. Den skifter mellem hendes egne livserfaringer med angst, depression og præstationspres til en række interviewpersoners ditto erfaringer. Og det er  en blandet landhandel. Fra skuespiller og instruktør Christian Tafdrup til bekendte fra forfatterens egen omgangskreds.

Pia Konstantin Berg er ikke bange for at udlevere sig selv og sine personlige op- og nedture. Men det er netop det, der gør Dem der griner mest til en så helstøbt bog.
For den gør præcis det, den skal. Den viser læseren, at det er ok at fejle. At det er ok, ikke at være den bedste.

De enkelte indlæg får al den plads, de behøver. De forskellige historier fylder en stor procentdel af bogen. Og det er fint. For de ti historier (Pia Konstantin Bergs egen inklusiv) er forskellige. Og de fleste læsere vil sikkert kunne identificere sig med mindst én af historierne.

Mod slutningen af bogen konstaterer forfatteren, at

“toppræstationerne mister deres værdi, når glæden forsvinder.”

Det er ingen nytte til at være den bedste, hvis du er ulykkelig indeni. Og det er det, Pia Konstantin Berg ønsker, at børn og unge skal forstå tidligere i deres liv. Og det kan de kun, hvis de ser de voksne udleve det i praksis.

De gode forbilleder

Ifølge psykologiprofessor Svend Brinkmann, lever vi midt i en stresstid. Han siger bl.a. til Ugebrevet A4 at

“Kort sagt skal vi lære at gå glip af noget. For vi mennesker kan ikke få det hele og nå det hele. Så kæntrer vi af stress og præstationsjagt. Og kloden går under af klimapres og ulighed.”

Hvis alle de voksne stresser rundt i præstationsræset, hvordan skal børn og unge så lære at tage den med ro og sige pyt?

Iværksætter Michelle Hviid fortæller om sin egen barndom, hvor hun havde svært ved at sidde stille i skolen. Der var der en (klog) lærer, der sagde til hende:

“Du er ikke som de andre. Men det skal du heller ikke være. Du skal ikke engang prøve.”

Det er et virkeligt fint råd til et barn. For dybest set handler det vel om, at barnet skal lære at være sig selv. Og ikke mindst acceptere sig selv, som det nu engang er.
Det er der sikkert også mange voksne, der vil kunne lære noget af.

Pia Konstantin Berg bog ændrer selvfølgelig ikke dit (eller dine børns) liv fra den ene dag til den anden. Men det er en virkelig fin reminder om, hvad du bør prioritere i dit liv. Og især hvad du ikke bør bruge så megen energi på.

Bogsnak kulturmor

Pia Konstantin Berg : Dem der griner mest
Udgivet af Byens Forlag den 28. august 2017.

Se mere om bogen her.

 

Vil du læse mere om emnet, så tjek evt. også Svend Brinkmanns nye bog: Gå glip – om begrænsningens kunst i en grænseløs tid, der netop er udkommet fra Gyldendal.