Jan Fabel – et bekendtskab du bør gøre dig

Jeg har vist nævnt det før. Men jeg er vild med krimier. Og der er en håndfuld forfattere, som jeg igen og igen vender tilbage til.

Én af disse forfattere er skotske Craig Russell. Og især hans bøger om den tyske kriminalkommisær, Jan Fabel.

Jan fabel Craig Russell kulturmor
Min Craig Russell-samling.

Kærlighed til Jan Fabel og Hamburg

Det er jo i og for sig lidt pudsigt, at en skotsk forfatter lader sine bøger foregå i en stor tysk by med en tysk kriminalkommisær som hovedperson. Men Craig Russell har selv boet og arbejdet i Tyskland. Og derfor har han kastet sin kærlighed på den tyske storby.

Der findes en hel serie bøger med Jan Fabel. Og den er (så vidt vides) ikke afsluttet endnu. Intet mindre en syv bøger er det indtil videre blevet til. Jeg mangler stadig at læse de to sidste. Den syvende har jeg (indtil videre) kun i den originale, engelsksprogede udgave.

Jan fabel krimi kulturmor

Det kan jo somme tider være svært at følge med udgivelsesstrømmen. Så mange gode bøger, så lidt tid til læsningen.
Men En frygt for sort vand – sjette bind med Jan Fabel – skal helt klart være en del af min ferielæsning i år.

Start med Blodørn

Jeg har allerede tidligere anbefalet den første bog om Jan Fabel på Instagram. Men gode ting kan ikke gøres for tit. Og jeg vil klart anbefale dig, at du starter fra begyndelsen, når du kaster dig over læsningen af Jan Fabel-serien.

Jan fabel blodørn kulturmor
Første bog om Jan Fabel.

Den første bog er Blodørn. Og det er faktisk ikke kun den første bog i serien, men også Craig Russells debutroman. En temmelig stærk debut, hvis du spørger mig.

Troværdige karakterer og godt plot

Jeg er vild med stort set alle personerne i Craig Russells bøger om Jan Fabel. Jeg tror på dem. Jeg føler, at jeg lærer dem at kende. Jeg får lyst til at møde dem i virkeligheden. Jeg får lyst til at tage til Hamburg og se de steder, hvor personerne i bogen færdes.

Desuden er der noget historisk storhed over plottet i især den første bog. Craig Russell bruger mytologi, historier og ritualer i sine krimier. Og gør sine plots ekstra spændende at følge.

Den skotske serie

Udover serien om Jan Fabel i Hamburg har Craig Russell også skrevet en anden serie. Lennox hedder den første bog – opkaldt efter den privatdetektiv i 1950’ernes Glasgow, som er hovedpersonen i alle bøgerne.

Stilen er noget anderledes og noget mere noir end i serien om Jan Fabel. Men den er bestemt også læseværdig.

For mig har det dog været Fabel-serien, der for alvor har gjort, at jeg har kastet min læsekærlighed efter Craig Russell, så jeg vil anbefale dig, at du starter der.

Jan fabel Craig Russell kulturmor

Vil du vide mere, så tjek evt. forfatterens egen hjemmeside, hvor du kan få info om samtlige bøger mv.