TVANG på Katapult

På teater Katapult i Aarhus har de sat tvang på plakaten. I bogstaveligste forstand.

Tvang katapult anmeldelse kulturmor
Hundredevis af elpærer udgør scenografien i TVANG på Katapult. Enkelt og fint! Foto: Jens Peter Engedal

Jeg slog betydningen af ordet TVANG op i Den Danske Ordbog:

Tvang, substantiv, fælleskøn. Betydning: det at tvinge nogen til noget.
Tvinge, verbum. Betydning: få nogen til at gøre noget mod vedkommendes vilje.

Og faktisk passer det lige præcis på forestillingens tema: At få nogen til at gøre noget mod vedkommendes vilje. Ikke nogen bestemt. Bare mennesker, ægtefæller og andre omkringværende personer i almindelighed.

Tvang – en neoliberal komedie

Teatret kalder TVANG for en neoliberal komedie. Og selvom den politiske højrefløjs handlinger måske nok er i fokus, så går ingen for alvor fri.

Det er til tider lattervækkende, men satire er nok en mere præcis betegnelse end komedie for Line Paulsens iscenesættelse af Aleksa Okanovic manuskript.

Forestillingen handler om alle former for tvang. Økonomi, sex, magt, samfundsnormer og ægteskab.

Parret Clair og Roland er unge, hippe og fremadstormende i skikkelse af Sara Hjort Ditlevsen og David Elnebo. De lægger ud som kommunister (i hvert fald i deres selvforståelse) og ender op som noget udefinerbart og for Clairs vedkommende ultraliberalt ved forestillingens slutning. En udvikling fra system til kaos, der også afspejles i scenografien.

Brudstykker fra et liv

TVANG er en samling af små sekvenser fra parrets liv. Før, under og efter deres ægteskab.

I det ellers kulsorte scenerum er de to alene sammen med hundredevis af elpærer, der hænger ned fra loftet. Nadia Nabil Korsbæks enkle scenografi på samme tid understreger og giver plads til de to på scenen.

Dialogen er til tider temmelig søgt. Men den opvejes af de to skuespilleres entusiasme og velfungerende samspil.

TVANG er en energisk, ekspressiv, overgearet og til tider meget fysisk forestilling, der formår på samme tid at være både forudsigelig og vække forundring hos tilskuerne.

tvang katapult kulturmor

TVANG. Medvirkende: David Elnebo og Sara Hjort Ditlevsen. Instruktør: Line Paulsen. Scenograf: Nadia Nabil Korsbæk. Dramatiker: Aleksa Okanovic. Musik: Iza Mortag Freund.

Spiller på Teater Katapult i Aarhus til den 31. maj samt på Teater V i København 10.-11. juni.

Se mere om forestillingen her.

 

Der var ingen tvang involveret i mit besøg på teater Katapult. Men jeg havde fået en fribillet af teatret – hvilket de nye markedsføringsregler jo pålægger mig at oplyse. Tjek mine blogoplysninger her.