Kim Fupz Aakeson: Hvidt og blidt & kridt

Kulturmor - hvidt og blidt & kridtFor lidt over 1 år siden skrev jeg en anmeldelse af Kim Fupz Aakesons nye børnebog, HVIDT OG BLIDT & KRIDT til KultuNaut.
(Se den oprindelige anmeldelse her)

Og da bogen faktisk er vokset lidt i anseelse hos mig i løbet af det forgangne år, kan anbefalingen godt lige tåle en gentagelse her.

Hvidt og blidt & kridt

Kim Fupz Aakesons bog er en gennemillustreret fortælling om en dreng, som er den heldige indehaver en lillesøster, der skriger hele natten. Hver nat!
Og nå ja, så har han også et par rokketænder. Fine, hvide rokkende mælketænder. Og da den ene rokketand ryger ud og tandfeen kommer forbi for at hente den, overtaler drengen tandfeen til at tage lillesøsteren med også. Bare så forældrene kan få lidt ro og stoppe med at vrisse af alt og alle.
I Kim Fupz Aakesons univers er alt tilladt. Alt kan ske. Og det gør det som oftest. Men sjældent det man forventer. For naturligvis fortryder drengen i fortællingen, at han har givet sin lillesøster til tandfeen – som i øvrigt er en svedende, overvægtig mand iført tylskørt. Og drengen må gå ud i den nattemørke by for at finde lillesøsteren igen.

Men i HVIDT OG BLIDT & KRIDT er byen om natten ikke helt, som den plejer. Natten er fuld af alt det, som ellers kun børn kan forestille sig: Der er vampyrer og trolde, enhjørninger og engle, prinsesser og hekse. Og byens huse er forvandlet til et eventyrligt landskab med tårne og spir. Og et stort, hvidt slot, hvor tandfeen bor. Kort sagt er natten alt det, som børns fantasi rækker til.

kulturmor.dk - hvidt og blidt og kridt

Derfor fænger historien også de små. Også selvom de mange sære væsner næsten bliver lidt for uhyggelige. Men også kun næsten.

Historien om drengen, rokketænderne og lillesøsteren rammer fint ind i målgruppen, som er de 5-9 årige. Det er let at forholde sig til. Let at forstå. For de fleste børn med mindre søskende har med garanti i ny og næ ønsket dem hen, hvor peberet gror. Og langt de fleste af dem ville nok også fortryde, hvis de yngre søskende rent faktisk forsvandt.

Sammen har Kim Fupz Aakeson og illustrator Cato Thau-Jensen skabt endnu en finurlig, sød og sjov, men bestemt også tankevækkende bog.

Kim Fupz Aakeson: Hvidt og blidt & kridt
Illustreret af Cato Thau-Jensen
Udgivet på Gyldendal den 22. oktober 2015