Ferielæsning for de små

[Bøgerne er anmeldereksemplarer fra forlagene]
For en gangs skyld er jeg i lidt god tid med mine tanker om ferielæsning. Der er godt to uger til skolernes sommerferie begynder, og for de mindre børn i insitutionerne måske endnu længere.

Jeg har samlet lidt sammen af gode bøger til højtlæsning, som du kan overveje at tage med på ferie eller bare læse for dit barn derhjemme. I haven, i sengen, i badet, på stranden. De virker overalt. Det er det smarte ved bøger.

Her er tre forslag til ferielæsning. De burde alle tre passe til børn ca. fra 4 år. Jeg har valgt en af de morsomme. En lærerig. Og en mere eftertankevækkende – eller poetisk, om du vil.

Adopterede Albert

Kan du godt lide at læse bøger for dine børn, der ikke bare underholder, men også åbner op for vigtige samtaler, så er Michael Josés Adopterede Albert et godt bud.

Som titlen så fint afslører, handler historien om drengen Albert, der først ligger helt alene i en vejside, for til sidst at ende hos en dansk familie. På vejen kommer Albert via en rar mand, der hjælper ham, videre til et børnehjem, hvor det danske par Else og Hans kommer og adopterer ham.

Adopterede Albert er både en sød og varm fortælling om at kærlighed og familie ikke handler om genetisk fællesskab. Men det er også en sjov fortælling, der byder på finurlige påfund. Som de farlige gorillaer, der kommer ud af junglen og kræver bananbestikkelse, før end de vil lade Else og Hans rejse videre mod deres kærlighedsbarn.

Bogen har et fint lille format, der tiltaler de yngste, fordi den er let selv at sidde med. Martin C. Hansens tegninger er lidt pudsige. Min første indskydelse var, at de næsten var for uhyggelige med de masketeaterlignende, karikerede ansigter. Men mine børn var uenige og syntes bare, de var sjove.

Uanset hvad, så er Adopterede Albert en sød historie og en oplagt mulighed for at tale med børn om adoption. Hvis du er interesseret i at gå endnu længere ind i emnet – eller i alternative familieformer – kan jeg også varmt anbefale Mary Hoffmans Velkommen i familien. Den har jeg skrevet om her.

Michael José: Adopterede Albert
Illustreret af Martin C. Hansen
Udgivet af forlaget Blandede Bolcher 13. april 2019

Du kan læse mere om bogen her.

Sommervenner har ingen alder

Er du til de lidt mere poetiske fortællinger, er Annette Bjørg og Kamilla Wichmanns Sommervenner sikkert et hit.

Der er noget ved stemningen i den fint opsatte billedbog, hvor teksterne flere steder i sig selv former figurer som en ispind eller et spørgsmålstegn, der minder mig om Stian Holes smukke børnebøger (se mere her). Selvom Kamilla Wichmanns tegninger er helt sine egne – lette, luftige og fulde af sommerstemning.

En lille pige har sommerferie og går daglige ture langs stranden. En dag sidder en gammel mand alene på en bænk og stirrer ud i luften. Og da hun flere dage har kigget på ham og taget tilløb, sætter hun sig hos ham.

Selvom den gamle mand er afvisende og i første omgang ikke særlig modtagelig for den barnlige charme, bukker han til sidst under for pigens kurmageri.

Men hvilken gammel gnaven mand vil kunne stå for et tilbud om at blive adopteret af en lille livsmunter pige, der ikke bryder sig om, at nogen sidder helt alene.

Sommervenner er en ganske enkel men også virkelig fin fortælling. Venskab har ingen alder. Eller som pigen Iris siger til den gamle mands protester over aldersforskellen: »Gamle venner er de bedste.«

Annette Bjørg: Sommervenner
Illustreret af Kamilla Wichmann
Udgivet af forlaget Carlsen 23. maj 2019

Du kan læse mere om bogen her.

Trekantsdrama og sjove påfund

Rasmus Bregnhøis anden bog om Mis & Mus er en rigtig humørbombe af en fortælling. Men det er også et vaskeægte trekantsdrama, hvor And pludselig dukker op og sår splid mellem Mis og Mus.

Mis og mus er bedste venner. De bor sammen, opfinder ting sammen (som f.eks. en kødbensgravemaskine), spiser sammen, leger sammen og sover hver nat i køjeseng sammen. Men en dag banker And på døren, og snupper Mus’ plads.

Kødbensgravemaskinen, en strikket hue – og and er en humoristisk vinklet fortælling om ubehagelige følelser som jalousi og ensomhed. Men selvom Mus heller ikke opfører sig helt fint over for And, så ender det hele alligevel godt til sidst.

Rasmus Bregnhøis tegninger er fine og farverige med sjove påfund og finurlige detaljer, som små øjne kan gå på opdagelse i. Og så er der noget umiskendeligt stemningsfuldt over hans streg, som kommer til udtryk både i figurernes mimik og i baggrundsillustrationerne.

Rasmus Bregnhøi: Mis & Mus – Kødbensgravemaskine, en strikket hue – og And
Udgivet af Gyldendal 5. april 2019

Du kan finde mere om bogen her.

God ferie!

Det var mine tre bud på ferielæsning for de mindste. Hvis du savner mere inspiration til læsestof til børnene, så skrev jeg et indlæg sidste år med et par anbefalinger. Det finder du her.

Og ellers kan jeg anbefale, at man følger nogle af de mange børnebogsbloggere på Instagram, hvor der er masser af inspiration at hente. Det kunne for eksempel være 1000 bøger.

God læselyst i ferien til store og små!