En elefant på værelset

en elefant på værelset anmeldelse kulturmor
[Anmeldereksemplar fra forlaget] 

Ane Gudruns billedbog En elefant på værelset er en rigtig fin og faktisk næsten lidt rørende historie om undertrykte følelser. Fortalt lige i børnehøjde.

Når følelser får fysisk krop

Ottos lillesøster Ebba er lidt af en bølle. Hun kommer valsende ind på hans værelse og snupper hans ting. Og hvis han gør modstand, skriger hun bare så højt, at mor kommer og skælder Otto ud.

Otto ved ikke, hvad han skal stille op. Og en dag opdager han en lille elefant i hjørnet på sit værelse. En lille elefant, som bare er dukket op fra et ukendt sted. Men en lille elefant, der ikke forbliver lille ret længe.

Hver gang Ottos søster tager én af hans ting – endnu et af hans elskede tøjdyr – sker der noget. Hver gang hun gør det, har Otto lyst til at råbe op og sige nej. Men han siger ingenting. Og for hver gang vokser elefanten sig lidt større i hjørnet.

Sammen med de mange usagte nej’er vokser elefanten sig til sidst så stor, at der snart ikke er plads til andet. Og da den sprængfarlige elefant fylder hele Ottos værelse, må den – sammen med alle de usagte ord i Ottos mave – punktere og komme ud.

Elefanten er let at forstå

En elefant på værelset fortæller en fin og helt enkel historie, som de fleste mindre børn vil kunne relatere til. Med elefanten giver Ane Gudrun følelserne en fysisk form. Et klart billede af, hvordan de vokser, hvis de ikke får lov at blive følt eller sagt.

Og at fortællingen handler om et søskendepar og almindelige konflikter om legetøj, gør bare historien ekstra forståelig.

Heldigvis ender det hele jo godt. Og efter historiens slutning giver Ane Gudrun en introduktion til begrebet »Brøfte« – et bror-løfte – som kort fortalt handler om at lære børn at sige fra på en god måde.

Det kan du læse meget mere om her, hvor du finder undervisningsmateriale til bogen.

En elefant på værelset vil sikkert fungere godt både i institutioner med børnehavebørn og som højtlæsning hjemme. Det er en sød historie og Ane Gudruns illustrationer er lette og fine.

en elefant på værelset anmeldelse kulturmor

Ane Gudrun: En elefant på værelset
Udgivet af forlaget Calibat 15. august 2019

Du kan se mere om bogen her.