Illustrerede ungdomsnoveller

mowgli sarah engell novelle ungdomsbog illustreret carlsen kulturmor

[Anmeldereksemplarer fra Carlsen]

Forlaget Carlsen har sat gang i en ny serie af illustrerede noveller til unge. En ret god idé, tænker jeg. Og bøgerne har et lækkert format, som helt klart indbyder både til læsning og til at samle dem alle.

Mowgli af Sarah Engell

Sarah Engells Mowgli er illustreret af Cato Thau-Jensen, der også er en flittig børnebogsillustrator. Men de mørke, lidt dystre grafiske tegninger i bogen her, minder på ingen måde om en børnehistorie.

Jeg undrede mig over titlen, men kastede mig over læsningen. Og så var jeg solgt. Mowgli er ekstremt stemningsfuld. Billederne og de kun ganske få ord passer perfekt sammen. Der skabes en atmosfære, som mest af alt er en blanding mellem Kafkas fortælling, Forvandlingen og den melankolske stemning, som præsenteres i Carl Nielsens musik til Harald Bergstedts sang Solen er så rød, mor. Den sang, hvis tekst spiller en ret markant rolle i historien her.

Efter endt læsning føles det lidt tomt indvendigt. Trist. Men alligevel på den gode måde. Titlen Mowgli giver pludselig en ny mening, selvom den stadig virker lidt malplaceret, da fortællingen ikke umiddelbart har noget til fælles med Rudyard Kiplings fortællinger fra Junglebogen. Ikke andet end temaet med vilde børn, som jo i sig selv er stort. Men Mowgli er så kendt en figur (især i Disney-udgaven), at navnet kan stjæle lidt fokus fra en ellers original fortælling.

Cato Thau-Jensens tegninger er sort/hvide, men alligevel smækfyldt med fortællinger, frustrationer og følelser. Sammen skaber Sarah Engells tekst og tegningerne et ret forunderligt univers. Jeg vil i hvert fald personligt gerne læse mere i denne stil fra Sarah Engells hånd.

ungdomsnoveller hader hader ikke carlsen kulturmor anbefaling

Hader, hader ikke af Glenn Ringtved

I Glenn Ringtveds novelle, Hader, hader ikke handler det om kærlighed. Og ikke mindst om manglen på samme. Drengen Kim skal aflevere en stil i skolen med titlen Elsker, elsker ikke. Men i stedet for at skrive om kærlighed, har Kim skrevet noget, der mest af alt minder om et langt, poetisk digt om alt det, han hader ved livet.

Hader, hader ikke er det ensomheden og identiteten, der er i fokus. Kim bor alene med sin macho-far og sin storebror. Han bokser, selvom han hader det – fordi hans far kan lide det. Han forsøger at passe ind i en familie, hvor han er helt alene. Og savnet af den afdøde mor fylder som en larmende tavshed hele tiden.

Otto Dickmeiss’ illustrationer er sort/hvide stregtegninger. Men de har en stoflighed og en fylde, som er svær at overse. Tegningerne af Kim har noget umiskendeligt blidt over sig, der står i skarp kontrast til den hverdag, teksten beskriver. Og det fungerer virkelig fint.

Mens Glenn Ringtveds tekst har noget poetisk og letflydende men dog en stor tristhed over sig, er Otto Dickmeiss’ illustrationer til tider helt syrede. Som Kim, der er smeltet ned i bordpladen eller den ret fantastiske tegning af banegården som et stort hjerte, hvor togskinnerne er blodårene der fører livet ind og ud af hjertet.

 

mowgli sarah engell novelle ungdomsbog illustreret carlsen kulturmor

Sarah Engell: Mowgli
Illustreret af Cato Thau-Jensen
Udgivet af Forlaget Carlsen 25. september 2018

ungdomsnoveller hader hader ikke carlsen kulturmor anbefaling

Glenn Ringtved: Hader, hader ikke
Illustreret af Otto Dickmeiss
Udgivet af Forlaget Carlsen 25. september 2018

Du kan læse mere om bøgerne her.