Gode bøger til at sætte skub i læselysten

Hundemand læselyst bøger til børn kulturmor

[delvist sponsoreret / anmeldereksemplar fra Forlaget Carlsen]

Der er jo forskel på børn. Og på læselyst. Nogle børn griber helt naturligt efter bøger og læser læs. Andre skal motiveres lidt. Heldigvis handler det mest om at finde det rigtige læsestof.

Forskellige børn, forskellige bøger

Herhjemme bor et barn af hver slags. På alle måder. For mens min yngste læser læs i alt, hvad hun støder på (både reklameskilte, magasiner og bøger), så har det været sværere at overtale min ældste til at læse.

Han er netop færdig med 2. klasse og er fint med på læsningen. Han har bare ikke syntes, det var sjovt at læse udover den obligatoriske læselektie. I begyndelsen virkede det med hvad som helst, skrevet af Peter Gotthardt. Men  nu er han vokset fra læs-let-bøgerne og trængte til noget nyt.

Jeg har forsøgt alverdens krumspring. Lånt bøger i stakkevis med hjem fra biblioteket for at finde noget, der kunne fange hans interesse. Og jeg har jublet, hver gang jeg faldt over noget, som han rent faktisk havde lyst til at læse.

For det nytter ikke nødvendigvis noget, blot at vælge det, de andre børn læser. Forskellige børn læser forskellige bøger. Det er sådan set logik for burhøns. Det kræver blot en eftersøgningsproces. Og her i slutningen af foråret knækkede vi koden. Vi fandt en hel håndfuld bøger, som ramte plet.

Hundemand læselyst bøger til børn kulturmor

Hundemand og Minecraft

For min søn kom vendepunktet, da Dav Pilkeys bog om Hundemand 3 dukkede op i postkassen (Den var et anmeldereksemplar – og tak for den, Forlaget Carlsen!).

Dav Pilkeys bøger om Hundemand var ukendte for os. Det er sådan settegneserier i bogformat. Med en hovedperson, der er halvt hund, halvt mand og 100% politibetjent. Og de er hylende morsomme. Ganske enkelt. For både voksne og børn, drenge og piger.

Hundemand læselyst bøger til børn kulturmor
Hundemand – den grimme killing er Dav Pilkeys tredje bog om Hundemand. Denne er et anmeldereksemplar fra Carlsen.

Bogen i postkassen var den fjerde i serien, Hundemand – den grimme killing. Den blev lynhurtigt læst akkompagneret af kluklatter og begejstrede udbrud. Så pludselig var der nye ønsker til den snarlige fødselsdag. Og Hundemand-samlingen blev udvidet med den første bog, Hundemand. Så skal han bare have fingre i bog nr. to og samlingen er (indtil videre) komplet.

Minecraft læselyst kulturmor

Og til selvsamme fødselsdag her i slutningen af juni, fik han også en bog om Minecraft skrevet af Craig Jelley. Computerspil er i høj kurs herhjemme. Men det samme gælder åbenbart også bøger om emnet.

Og jeg har før sagt, at jeg er ligeglad med, hvad de læser, hvis bare de læser.

Tegneserieromaner er et hit

I det hele taget har vi haft succes med bøger, der i virkeligheden er lange tegneserier. Det er som om, at en mental barriere forsvinder, når det drejer sig om tegneserier. Og så er det pludselig intet problem med bøger på 300 sider.

Det samme er tilfældet med Jeff Kinneys bøger om Wimpy Kid. Morsomme historier i tegneserieformat. Bare meget længere end et almindeligt tegneseriehæfte som f.eks. Anders And.

læselyst børnebøger wimpy kid
Første bog om Wimpy Kid. Vi skal helt klart på biblioteket og låne de næste mange bøger også.

Og efter endt læsning af Hundemand, var det pludselig intet problem at læse de andre bøger, vi har liggende herhjemme. Hurra for endelig at have fundet bogen, der kunne sætte skub i læselysten igen.

 

Bøgerne, jeg omtaler herover er:

Hundemand læselyst bøger til børn kulturmor

Dav Pilkey: Hundemand
Udgivet af Forlaget Carlsen 3. april 2017

Hundemand læselyst bøger til børn kulturmor

Dav Pilkey: Hundemand – den grimme killing
[Anmeldereksemplar fra Carlsen/sponsoreret]
Udgivet af Forlaget Carlsen 28. juni 2018

Læs mere om Hundemand her.

Minecraft læselyst kulturmor

Craig Jelley: Minecraft -guide til rødsten
Udgivet af Egmont 1. november 2017

Du kan se mere om bogen her.

læselyst børnebøger wimpy kid

Jeff Kinney: Whimpy Kid. Ikke en dagbog
Udgivet af Gyldendal i 2012.

Find mere om Whimpy Kid-serien her.