Historier om dinoer holder stadig

det syvende æg dinosaga 1 højtlæsning kulturmor

[anmeldereksemplar fra People’s Press]

Det kan godt være, at den sidste dinosaur døde for 65 millioner år siden. Men fortællinger om de store fortidsdyr går aldrig af mode.

Dinosaga – ny serie til børn

Forfatter Michael Lycke, der nok af en del krimilæsere er kendt som manden bag Metusalemgenet, har påbegyndt en ny bogserie til børn om netop dinosaurer.

Den første bog (i serien Dinosaga) hedder Det syvende æg. I bogen møder vi en flok voksne edmontosaurer på en lille ø. De venter alle på, at æggene i deres reder skal klække. Det gælder også det unge par, som venter deres første kuld.

Men idyllen på øen brydes og den barske virkelighed viser sit rovdyrsagtige ansigt. Der er meget at lære for nye edmontosaurforældre. Men der er selvfølgelig én unge (den i det syvende æg), som klarer sig. Og her kommer hovedpersonen (eller -dinoen) i bogen, Flint, til verden.

En overlever

Flint er en vaskeægte overlever. Et sejt lille væsen, der modigt udforsker verden omkring sig, og hæmningsløst kaster sig ud i en farefuld redningsaktion.
Han skaber sig venner og fjender i lejren. Og da krisen igen indtræder må Flint og de andre unger forsøge at klare sig alene i en farlig, stor verden.

Fortællingen i Det syvende æg er meget lig mange andre børnebøger. Men den store forskel er her, at personerne i bogen er dinoer og ikke mennesker. De har dog menneskelige karaktertræk. De taler og tænker og tillægges følelser og bekymringer, som mennesker kender til.

Derfor bliver det også en bog, hvor der er vigtige emner at tage op. Både venskaber, familiebånd (de biologiske og dem, vi selv knytter) og naturens gang.

Til højt- eller selvlæsning

Dinosaga-bøgerne er tænkt til enten højtlæsning eller selvlæsning. Mit bud er højtlæsning fra 6 år og selvlæsning fra 9-10 år. Bogen er delvist illustreret med Lilo Liselotte Germers sort/hvide tegninger, som er fine og naturalistiske, men måske ikke de mest fængende set med børneøjne.

Det syvende æg er naturligvis en bog, der vil tiltale alle små dinofans. Og der er endda suppleret med dinofakta efter bogens fortælling, til de, der gerne vil vide lidt mere.
Det kunne dog også sagtens være en god historie for børn, der aldrig har vist interesse for dinoer, men blot holder af gode og lidt spændende historier.

Selvom der dukker en del rovdyr op i løbet af fortællingen, og der er en enkelt lidt barsk scene, så bliver historien dog aldrig så uhyggelig, at det bliver for meget for de yngste læsere.

Men vær forberedt på, at historien slutter lidt brat. Der er lagt op til, at bind to nok udkommer snart…

det syvende æg dinosaga 1 højtlæsning kulturmor

Michael Lycke: Dinosaga 1 – Det syvende æg
Udgivet af People’s Press den 7. juni 2018

Du kan læse lidt mere om bogen her.