Sommerbogen – læseglæde for de 7-14 årige

sommerbogen sommerferielæsning børnebøger kulturmor

Sommerbogen 2018 er i fuld gang. Og hvad er så det, tænker du måske? Jo, Sommerbogen er en leg (eller konkurrence om du vil) for de 7-14 årige. Den er skabt af Biblo.dk (der iøvrigt er et super fint site for børn) og kører via bibliotekerne sommeren over.

Flere bøger, mere læsning

Ganske kort forklaret, så skal barnet oprette en profil på Biblo (med sit unilogin, som de alligevel bruger på alle skolerne) og anmelde mindst tre bøger. Så er det med i konkurrencen om forskellige præmier. Og kan desuden på nogle bibliotker hente en boggave.

Anmeldelserne kan enten være på skrift eller video. Min yngste på 7 deltog allerede sidste år med tre videoanmeldelser af bøger, hun selv valgte. Og i år var hun klar med sin første video allerede inden konkurrencen blev skudt i gang den 15. juni.

Sommerbogen er et super fint initiativ. Især fordi alle (inden for aldersgrupperne) kan være med. Det kræver ikke, at du kan formulere dig i lange, akademiske sætninger eller at du læser tykke, svære bøger. Du kan anmelde hvilken som helst børnebog. Og du kan gøre det på din egen måde.

Når bare de læser

For mit vedkommende er det sådan, at jeg er (stort set) ligeglad med, hvad mine børn læser, hvis bare de læser.

Min ældste læser super gerne i sengen om aftenen. Fordi han på det tidspunkt alternativt skal sove, føles læsningen der som en bonus. Så er det ren lystlæsning og han kan pludselig overskue alle mulige bøger. Derimod er skolelektierne helt tydeligt pligtlæsning i hans optik. Uanset om han selv har valgt bogen.

Min yngste derimod læser gerne. Hele tiden. Alt muligt blandet. Hun kaster sig over alt fra gamle billedbøger til mindre romaner. Og er niveauet for højt for hende, staver hun sig stædigt gennem hvert eneste ord, selvom det kan tage en halv time at læse blot en enkelt side. Sådan er børn så forskellige.

sommerbogen sommerferielæsning børnebøger kulturmor

Desuden fik hun på vores lokale bibliotek stukket en sommerlæsebingo-seddel i hånden af en kvik bibliotekar, da hun afleverede sit første Sommerbogen-diplom i denne uge. Så nu har hun endnu en motivation til læsning hen over sommeren.

Heldigvis vil de stadig begge gerne have læst bøger højt. Så det gør vi også en del. Når bare de læser (eller får læst) er jeg glad.

sommerbogen sommerferielæsning børnebøger kulturmor

Du kan læse mere om Sommerbogen 2018 her.